Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


KLM Havayolları'ndan bir ilk: Uçakta fıçı Heineken

KLM Havayolları'ndan bir ilk: Uçakta fıçı Heineken

Heineken

Evlere fıçı bira boru hattı derken Avrupa'da bir başka girişim daha önümüzdeki aylarda hayata geçecek. Uçaklarda fıçı bira hattı! Hat demeyelim tabii, eve boru döşemek kadar havalı olmasa da KLM Airlines Heineken ile anlaşmış. Ve uçuşlarında fıçı Heineken sunacakmış.

Heineken fıçının uçak hali

Hollanda'nın bu iki markasının işbirliği ile dünya çapında bir ilk yaşanmış olacak. Bu iş sanıldığı kadar kolay olmayacak ve sürekli geliştirme ve deneme yanılma yolu ile son halini alacak. O yükseklikte en uygun fıçı ve bardak tasarımını yaratmak aylar sürebilir.

Neyse ki Heineken bir süredir bunun üzerinde çalışıyormuş ve tadını ve kalitesini bozmadan servis yapılabilecek bir fıçı bira prototipini Avrupa uçuşlarında sunmaya başlayacakmış.

Normalde Temmuz ayında uçaklarda sunulması beklenirken sivil havacılıktan bazı güvenlik sertifikaları ve lisans gereksinimleri sebebiyle ertelenmek durumunda kalmış. Umalım ki yaz bitmeden uçaklara konabilsin.

Ürünün tasarımcı beyni Edwin Griffioen'e göre en zorlu kısım birayı kabin şartlarında servis edecek koşulları sağlamak olmuş. Evlerde veya publarda kullanılan CO2 kapsüllerinin uçağa alınmaları yasakmış. Uçaktaki hava basıncı deniz seviyesinden çok çok daha düşük olduğu için fıçıdan yalnızca köpük gelecektir. Hava basıncıyla çalışan fıçılar da uçağa sığamayacak kadar büyük olduğu için bu ihtimali de elemişler. Bir puzzle düşünün, parçaları: bira fıçısı, soğutma sistemi ve hava kompresörü olsun, bütün bunların da el arabalarına sığması gerekliliği gibi bir kısıt da olsun.

Bu şartlar altında çözüm olarak maalesef ki soğutucudan üzülerek vazgeçmek zorunda kalmışlar. Dediklerine göre yeni sistem ve süreç sayesinde biranın tadı değişmemiş. Amsterdam Schipol'e soğuk halde 4 fıçı bira buz gibi halde getirilip uçağa yüklenecekmiş ve bu sıcaklıkta servis edilecekmiş. Soğuğu uzun süre muhafaza edebilmek için de fıçılar kocaman termal mataralar şeklinde tasarlanmış. Bir pub'da fıçıcan içtiğiniz tadın aynısına ulaşabilmek için fıçı ağzının çapını ve uygulanacak hava basıncını detaylı şekilde hesaplamışlar. Bu sayede siz 40.000 Feet'te de aynı tada erişebileceksiniz.

Ağustos ayında belli uçuşlarda başlayacakmış. Yaz bitmeden gelse iyi olur. Yalnız bir kötü haber; yalnızca business class uçan yolculara ikram edilecekmiş. Üzücü.

 
Belirtmekte fayda var, alkol dostunuz değildir ve sağlığa zararlıdır, burada alkolü özendirmeye çalışan bir yazıdan bahsetmiyoruz. Tanıtımlarım reklam amacı taşımamakta olup tamamen kendi kişisel görüş ve beğenilerime göre sunulmaktadır.
İngiltere de Amerikan craft biralarından etkilenir: Fuller’s Wild River

İngiltere de Amerikan craft biralarından etkilenir: Fuller’s Wild River

Londra taksilerine en çok yaklaştığınız an: Fuller’s London Black Cab Stout

Londra taksilerine en çok yaklaştığınız an: Fuller’s London Black Cab Stout