BiraWiki - Büyük Bira Terimleri Sözlüğü D-I
D
- Diacetyl: Biralara, tereyağımsı bir karakter veren kimyasal bileşik. Fermantasyonun doğal bir ürünüdür ve Ale mayaları biranın içinde bunlardan kalıntı olarak bırakabilir. Düşük değerlerde biraya karmaşıklık (complexity) katarken, yükselmesi biranın hatalı olduğuna işaret eder.
- DMS (Dimethyl sulphide): Bu madde biradaki malttan oluşur ve biraya "mısır" aroması verir. Yüksek değerde olması üretimde bir hata olduğunu gösterir.
- Doppelbock: "Bock"'un daha kuvvetli daha maltlı olanı. O kadar yoğundur ki akşam yemeği içmiş kadar olursunuz. Popüler tabiriyle ekmek gibi bira.
- Dry hopping: Fermantasyon sonunda biraya şerbetçiotu eklenmesi. İşte bu işlem sayesinde burnunuza yoğun olarak gelen şerbetçiotu kokusunu alıyorsunuz.
- Dubbel: Trappist-style Belgian Ale. Zengin malt ve karamel tadı, orman meyveleri ve bir tutam acılık
- Dunkleweizen: "Hefeweizen" gibi burnunuza muz ve çimenimsi kokular salan koyu buğday birası.
E
Eisbock: Birayı dondurup suyunun alınmasıyla elde edilen güçlü ve yoğun "Lager" türü. İçinizi ısıtacak bir bira. Almanya çıkışlı.
Ester: Maya tarafından oluşturulan ve meyvemsiliğin ana kaynağı olan bileşik. Kimya derslerine geri dönmek isterseniz kendisine adanmış koskoca bir bölüm var: Ester Genellikle "Ale" türünde bolca bulunur.
Extreme beers: Fazladan tat, fazla alkol, fazladan her şey. Bunlara hormonlu bira da deniyor. Bu sınıfta yer alan bazı türler: "Double IPA", "Triple IPA", "Russian Imperial Stout"...Ya da kısaca içinde "Imperial" geçen her şey.
F
Faro: Tatlandırlmış düşük alkollü "Lambic" ya da "Lambic" ile başka biranın harmanı. Günümüzde %4-5A BV aralığındaki tatlı "Lambic" harmanlara deniyor.
Fermentation: Mayaların şıra karışımındaki şekeri sindirmesi sonucu ortaya alkol ve karbon dioksit çıkması işlemi. Biraya alkol özelliğini kazandıran temel proses bu.
Filtration: Daha berrak, daha kararlı bir bira elde etmek için bütün maya ve proteinlerin elenmesi (filtrelenmesi) işlemi.
Fining: Organik bileşenlerin yok edilmesi, berraklaştırma ya da aroma/tat düzenlemek için biraya eklenen kollagen bazlı bileşikler. Genelde "cask-conditioned" biralarda kullanılır. Bilgi tazelemek için: Cask
Firkin: 10,8 gallon kapasitesinde ahşap, ya da plastik ya da genellikle metal varil. Cask da denilebilir
Flanders: Flandre (veya Flandr veya Flandra) Kuzey Denizi kıyısında eski Flandra Kontluğu ve etrafındaki topraklardan oluşan tarihi bölge. Bir çok biraya ismini veren bölge olmasına ek olarak asıl Rodenbach birasıyla bilinir.
Flanders brown ale: Belçika'dan çıkma bir "Brown Ale". Ama "Flanders red-brown ale" ile karışıklığa sebep olmaktadır. Flanders red-brown ale genelde kahverengi olur ve bazı örneklerinin üzerinde "oud bruin" yani "old brown" yazar. Bu "oak-aged" (meşede yıllandırılmış) demek değildir. En bilinen örneği Liefmans Goudenband'dır.
Flavour: Aroma, tat ve kıvamın bir arada değerlendirildiği izlenim
Flocculation: Fermantasyon sonunda mayaların kümeler halinde topaklaşması ve tankın dibine çökmesi.
FOB (Foam of Beer): Bira köpüğü için kullanılan bir kısaltma. Bira üretimi sonlanınca, ambalajlama ve şişeleme sırasında oksijen vererek köpürtme işlemine denir.
Fresh hop ale: Eylül Ekim arası taze toplanan şerbetçiotlarından elde edilen bir "Ale" türü.
G
- Gose: Almanya, Leipzig ile özdeşleşmiş bir "Ale". Bulanık sarı renkte bir buğday birası olan Gose, malzeme olarak kişniş (coriander) ve tuz kullanır. Mayhoş tadını laktik asitten ya da "Lactobacillus" bakterisinden alır.
- Grodziskie: Tamamı isli buğday maltı ve şerbetçiotları kullanılarak yapılan Polonya birası. Almanca'da "Gratzer" diye geçer.
- Gruit: Bir takım otlar kullanılarak yapılan Ortaçağ birası. Şerbetçiotundan önceki döneme aittir.
- Gueuze: Bir, iki ve üç yıllık "Lambik"lerin harmanlanmasıyla elde edilen Belçika birası. Bu karışım dinlendirilir ve fermantasyon şişede devam eder. Sonuç: sek, meyvemsi ama dudak büzen bir ekşilik.
- Gushing: Biranın fışkırarak köpürmesi olayı.
H
- Hopback: Şerbetçiotu çiçekleri ve tomurcuklarıyla dolu olan ve şıranın şerbetçiotlarına temas ederek geçtiği kapalı konteyner.
- Hops: Şerbetçiotu. Biramızın hammaddesi.
I
- IBU: International bitterness unit. Bitterlik (acılık, keskinlik) birimi. "Hoppy" sıfatını verebileceğiniz ölçüyü bu birim belirler.
- Imperial: "Bkz: Extreme beers". Ruslar'ın Stout için kullandığı bu sıfat, genele yayıldığında "Double" olarak kullanılıyor.
- India Pale Ale (IPA): Craft Biraların temeli, çıkış noktası, asıl teması. İçindeki şerbetçiotunun genelde yoğun kullanıldığı, bitterness (acılık) diğerlerine kıyasla daha fazla olduğu bira çeşidi. "Double", "Triple oldukça malt oranı, alkol oranı ve şerbetçiotu oranı artmaktadır.