Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Untappd en iyi brewery listesi: 2021’in en iyi üreticileri

Untappd en iyi brewery listesi: 2021’in en iyi üreticileri

Yazının orijinaline buradan erişebilirsiniz: https://untappd.com/blog/the-top-10-breweries-of-2021/1389

Bu yazıda teker teker üreticileri listelemek istemiyorum. Liste zaten yukarıda. Daha çok, kendi tecrübelerim, içtiklerim ve tattıklarım doğrultusunda bir kaç yorumumu paylaşmak istiyorum.

Öncelikle bu liste 2021 yılında dünyada en çok check-in yapılan üreticiler listesi. Bir nevi kim daha popüler listesi. « 2021’in en iyi bira üreticisi kim? » Sorusundan ziyade 2021’in en unlu üreticisi kim? Sorusunu cevaplıyor bence. O yüzden her sene olduğu gibi, bu sene de benim asıl beklediğim liste BeerAdvocate ve rateBeer dünyanın en iyi biraları ve 2021’in en iyi üreticileri listesi. Sebebi ise listelerin rating sistemine göre oluşturulması. Dünyanın en iyi üreticileri listesinin de ağırlıklı ortalama alınarak elde edilmesi. Yani bütün biralar alınıyor, ortalama oylarına bakılıyor, belli bir miktarın üzerinde oy almış biraların ağırlıklı ortalaması alınıyor gibi.

Kisisel yorumlarim :

Birinci ve ikinci sırada yer alan Tree House ve Other Half ile onuncu sıradaki Equilibrium’un neden bu kadar olay olduğunu anlamak aslında zor değil. Biralarını bir kere içmeniz yeterli. Meyve, tropikal aromalar, tatlar havada uçuşuyor.

New England Style IPA türünün en önde gelen temsilcileri olmalarının yanı sıra, bu IPA türünün en temel özelliklerinden biri olan, ve biraya asıl tadını ve özelliğini veren “biyo transformasyon” olayını çözmüş olmaları. Çok çok kabaca, detayına ve isin kimyasına girmeden anlatmam gerekirse,         Biyotransformasyon, mayaların şerbetçiotlarındaki bazı bileşenleri, oldukça yoğun tat ve aroma bileşenlerine dönüştürdükleri sürece deniyor. Burada olay, fermantasyon devam ederken, şıraya dry hop amacıyla eklediğiniz şerbetçiotlarındaki yağların ve moleküllerin mayalar ile etkileşime girmesi olarak özetlenebilir.

Su an Türkiye’de satılan NEIPA türündeki biraların tam da NEIPA olmadığını , ya da türün en iyi örneklerinin neden yanına yaklaşamadığını bu olay biraz anlatabilir. New England IPA yalnızca acılığı az IPA yapmak demek değildir. Ya da yalnızca yumuşak bir gövde elde etmekten ibaret de değildir.

Bu listeye Other Half ve Tree House yanına, Vermont’tan Hill Farmstead, belki bir de Trillium’un geleceğini düşünüyorum en iyiler listesinde. Craft bira denince akla gelen ilk IPA oluyor ve en iyi IPAleri de bu üreticiler dağıtıyor etrafa.

Öte yandan Brewdog’un bu listede olabilmesi gerçekten basari midir tartışılır. Dağıtım ağının bütün dünyaya yayılmış olması inanılmaz bir basari ona katılıyorum. Bu kadar Check-in yapılan bir markayı yaratmak kolay değil, Amerika’da oteller, Avrupa’da oteller, her şehirde en az 1 – 2 pub, büyük sermaye ve oldukça meşakkatli bir genişleme politikasını da gerektiriyor. Bunların hepsi var. Ama asil soru ne pahasına? İlk dönemlerinde içtiğiniz Punk IPA ile su ankini kıyasladığınızda, “Brewdog da çok bozmuş yeaaaa…” diyorsanız kulübe hoş geldiniz. Çünkü sürekli değişen reçeteler, maliyet kaygıları derken belki de büyümenin ne pahasına yapıldığının sorusuna da cevap vermiş oluyorsunuz. Yöneticilerinin karıştığı çeşitli skandallar da bu isin cabası. Neyse, şahsi fikrim Brewdog’un dünyanın en iyi birası ya da dünyanın en iyi üreticisi listesinde yer alması olası değil. Zaten öyle bir niyetleri olduğunu da sanmıyorum. Genişleme, sürdürülebilirlik, craft bira trendini yaymak ve ilerletmek hala vizyonlarının bir parçası.

Listedeki 4 ve 8 numara, sırasıyla Founders ve Goose Island ise ayrı bir hikaye. Bir donemin küçük üreticileri, büyükler tarafından satın alınıyor. dağıtım ağlarını iki ya da üçe katlıyorlar ve su anki tabloda yerlerini alıyorlar. Founders, Canadian Breakfast Stout (CBS) ya da Kentucky Breakfast Stout (KBS) üzerine ses getiren başka bira koyamadı mesela. Michigan’da yasayanlar için Founders bira cennetine açılan kapı olsa da, Uluslararası arenada eski popülerliğini giderek yitiren bir marka olarak görüyorum Founders markasını. Ben hala gördüğümde temel biralarını mutlaka alıyorum, stile yon vermiş bir bira olan Founders Porter mesela, ya da kaç sene üst üste en iyi bira ödülü alan KBS ve CBS gibi…Sektörde çalıştıkça, değişik değişik biralar içtikçe bir şeyin önemini çok daha iyi anlıyorsunuz: tutarlılık. Bu bahsettiğim biraların her seferinde ayni lezzette ve güzellikte olacağının garantisini marka zaten vermiş. Markanın satın alınmasıyla da erişim ağının ve dağıtımın garantisi de eklenince, elim gidiyor haliyle. Ancak New England bölgesinde bu kadar güzel ve başarılı markalar varken Founders’in, Beer Advocate Dünyanın en iyi bira üreticileri listesine girmesi de çok olası değil.

Keza Goose Island da senelerin eskitemediği Bourbon County Breakfast Stout birası haricinde tamamen ticari bir marka halinde. Bourbon County için hala her sene lansman etkinlikleri düzenleniyor büyük şehirlerde. Önceden bilet satılıyor ve 1 bardak Bourbon County ile Goose Island Bourbon County bardağı bilmem kaç yabancı para birimine alıcı buluyor. Ama eski heyecanı da yok gibi. İnsanlar Toppling Goliath için, Side Project için daha çok sıraya giriyor. Sanırım arz talep meselesi biraz da. Marka büyüdükçe daha çok satış noktasına ulaşıyor ve daha erişilebilir olduğu için de biz tüketiciler burun kıvırıyoruz. “Nadirse daha kıymetlidir” mantığıyla diğerlerine yöneliyoruz. Unutmamak lazım AB-InBev Goose Island markasının sahibi.

AB-InBev demişken, geldik 9 numaraya ki, 9 numaraya diyecek hiç bir şeyim yok 😊 Anheuser-Busch dünya bira pazarının %39’una sahip kocaman bir marka. Bu yukarıdaki listede olmasının tek açıklaması da herhalde Bud ve Budweiser gibi markaları barındırması ve genel tüketicinin de bol bol bunları tüketmesi. O yüzden gülünç.

Neyse, yazsam uzar bu yazı, en iyisi ben sene kapanmadan 2021 tahmini listemi yayınlayayım:

1       Hill Farmstead Brewery, Vermont, United States

2       Side Project Brewing, Missouri, United States

3       Tree House Brewing Company, Massachusetts, United States

4       Trillium Brewing Company, Massachusetts, United States

5       Other Half Brewing, New York, United States ya da Three Floyds Brewing Company, Indiana, United States

Sizin gönlünüzden gecen üretici hangisi?

2021 Dünyanın en (iyi?!) çok tercih edilen 10 birası

2021 Dünyanın en (iyi?!) çok tercih edilen 10 birası

Robust Porter türünün altın standardı: Founders Porter

Robust Porter türünün altın standardı: Founders Porter