Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


2019'da kaçırmamanız gereken en önemli bira festivalleri

2019'da kaçırmamanız gereken en önemli bira festivalleri

1 Ocak 2019’da uyandığınızda kafanız kazan gibi, biraz karışık, bu sene ne yapsam, beni neler bekliyor, her şey nasıl olacak soruları ile uyanmadınız mı? Daha çok spora gitmek, kilo vermek, aileyle ve arkadaşlarla daha çok vakit geçirmek, işten ayrılmak gibi plan üzerine planlar yapılmadı mı? Bu sene de kafanıza koyduğunuz o tatili yapmanın vakti gelmedi mi? Yeni kültür, yeni biralar; döviz karşısında değer kaybeden Türk Lirasına rağmen…2019’un en gözde bira festivalleri listesine birlikte göz atalım, belki planlarınızda yardımım dokunur.

Genelde yurt dışı seyahatlerimi belirlerken öncelikle bira odaklı çalışıyorum sonrasında da kültür, yapılacak şeyler ve gastronomi konusunda bende ne kadar merak uyandırdığı büyük rol oynuyor. Yeme ve içme festivallerini özel olarak seçmemdeki bir başka sebep de, bu tarz yerel etkinliklerin o şehrin kültürünü ve insanlarını bir araya getirerek beni yabancı biriymişim gibi hissettirmemesi. Neyse daha uzatmadan başlıyorum.

2 - 3 Şubat |  Bruges Beer Festival – Brüj, Belçika

Klasik cümleyle giriş yapıyorum: “Biraya bir şekilde gönlünü kaptırmış herkesin mutlaka görmesi gereken ülke Belçika.” Belgian Beer Weekend ismiyle daha janjanlı ve popüler bir festival daha olmasına rağmen, Brüj’de düzenlenen bu etkinlik Belçika’nın asıl lezzetlerini ortaya koyan daha kapsamlı bir festival.

Dünyanın en huzurlu şehirlerinden birinde, 300 bira ve 70’ten fazla üreticinin yer aldığı, Ortaçağ’dan kalan şehir merkezinde trappist biranızı ya da Lambic yudumlayacağınız bir rüya seyahati adeta. Aynı zamanda yiyebileceğiniz en güzel waffle’ı tatmaktan sadece 100m uzaktasınız. Hala tereddüt mü ediyorsunuz?

Belçika’nın birayı soktuğu en iyi şekillerden biri de, birayı mutfağına ve yemek kültürüne çok köklü şekilde dahil etmesi. Brüj’e gitmişken Westvleteren’in resmi olarak satıldığı tek yer olan In de Vrede’de takılabilir, yakınında yer alan De Struisse’in pub’ına gidebilir ya da Brüksel’de Cantillon ve 3 Fonteinen’i gezebilirsiniz.

Bruj-bira-festivali

3 - 4 Mayıs | Tallinn Craft Beer Weekend- Tallinn, Estonya

Craft bira ile anılan ülkeleri düşündüğünüzde muhtemelen Estonya aklınıza bile gelmeyecektir. Talin henüz gezme fırsatımın olmadığı ancak bira sahnesiyle beni büyüleyen bir şehir. Yeni açılan bir sürü küçük üretici, kalabalık bottle shoplar ve bira barlarıyla hemen dibindeki İskandinav komşularına kıyasla yarı maliyetine eğlenme ve güzel bira içme garantisi sunuyor. Koht isminde köhne bir bodrum kat barında tam 867 farklı bira var. Düşünebiliyor musunuz ?

Talin Bira haftası Estonya’nın en iyi biralarını size takdim ederken, boşlukları da çevre ülkelerden ve dünyadan üreticiler dolduruyor. Aralarında Cigar City, Magic Rock, o|o ‘nun da bulunduğu toplamda 50’ye yakın üreticinin katılımıyla kaliteli biranın adresi oluyor.

639 Likes, 9 Comments - Põhjala Brewery (@pohjalabeer) on Instagram: "Thank you brewers, thank you visitors, thank you volunteers, thank you everyone! #tcbw"

10 - 12 Mayıs |  Mikkeller Beer Celebration Copenhagen (MBCC)- Kopenhag, Danimarka

Listedeki en popüler, en büyük ve prestijli festivali okuyorsunuz şu an. Mikkeller’in her sene dünyanın en deneysel ve büyük üreticilerini Danimarka’da ağırladığı muhteşem bir festival. Geçen sene 100’den fazla üretici litrelerce birayı 2 gün boyunca gökten bardaklara yağdırdı.

Festival bir yana, Kopenhag’ın güzelliğini de unutmamak lazım. Hem biraya doyacaksınız hem de damaklarınız ayrı bayram edecek. Bütün bunlar yetmezmiş gibi lokal bar ve publar da bu haftasonunun anısına kendi çapında organizasyonlar ve etkinlikler düzenliyorlar. Cantillon’dan 40 yıllık frambuazlı lambik yatay tadımına ne dersiniz mesela?

Oldu da Kopenhag yeterince pahalı gelmediyse, aynı festival daha pahalı bir şehir olan Tokyo’da Eylül ayında düzenleniyor. Buradan inceleyebilirsiniz.

31 Mayıs – 2 Haziran | Arrogant Sour Festival – Reggio Emilia, Italya

Italya demek, Chianti demek, Barolo, Sangiovese demek, şarap demek. Hatta Wikipedia’da yazan istatistiklere göre dünyanın en çok şarap üreten ülkesi demek. Şaraplara olan ilginin bu kadar yoğun olduğu bir ülkede ekşi biraların da giderek popülerleşmesi şaşırtıcı olmasa gerek. Arrogant Sour Festival (Arrogant Ekşi Bira Festivali) dünyanın önde gelen ekşi bira üreticilerini bir araya getiriyor. 2018’de dünyanın en iyileri 100’den fazla farklı bira ile boy göstermiş. Kimler yok ki: Hill Farmstead (Kendisi 5 sene Dünyanın en iyi üreticisi ödülünü aldı), De Garde, Funk Factory Gueuzeria ve daha niceleri. Mekan İtalya olunca, yemekler zaten olağanüstü ve canlı eğlenceler, sokak dinletileri, müzikler derken alın size mükemmel bir tatil programı.

Ayrıca İtalya’ya daha önce gitmiş olabilirsiniz, ancak Reggio Emilia gibi, büyük şehirlerin dışında ufak bir yeri gezmek çok farklı bir İtalya deneyimi sunabilir. Saatlerce kuyruk beklemek yok, Vatikan’da kaybolmak yok, böyle düşünün. Hatta buradan Toskana ve Kuzey İtalya’yı keşfe dalabilir tatilinizi uzatabilirsiniz.

Son bir bilgi, Reggio Emilia, Parmigiano-Reggiano yani Parmesan peynirinin anavatanı…Başka sözüm yok.

10 - 23 Haziran | Carnival Brettanomyces #8 – Amsterdam

İsminden de anlaşılacağı gibi “Brett” hakkında her şeye dair bir festival ve son zamanların en gözde bira etkinliklerinden biri haline geldi. 2019 için 45 farklı üretici katılımını açıklamış, kesinleşen isimlerden bazıları Amerika’nın ağır abileri: Fonta Flora, Jester King, The Ale Apothecary Yazoo, Birds Fly South… ve uluslararası arenanın starları: Bokkereyder, Cantillon, Gueuzerie Tilquin ve daha niceleri…

Festival kapsamında üreticiler ile sohbet etme ve yemek yeme şansının yanı sıra, günlük paneller, Brettanomyces’a dair araştırmalar, sunumlar ve seminerler de düzenleniyor.

Temmuz sonu | Rio Craft Beer Festival – Rio De Janeiro, Brezilya

Güney Amerika butik biracılıkta hızla yükselirken, Brezilya bu konuda başı çekiyor. Ülkenin büyük üreticileri Rio’da bulunmasa da , şehrin festivallere olan uygunluğu zaten aşikar. Hatta havaların aşırı sıcak olmadığı bir döneme denk geldiği için de terlemeden keyifle eğlenebileceksiniz.

Festival geçen sene birden farklı noktada gerçekleşti, hatta bu noktalardan biri de dünyaca ünlü Maracanã stadı. Yapılacak şeyleri yemeniz gereken etleri size anlatacak halim yok, Brezilya’ya gidecekseniz şayet bu festivale denk getirmenizi tavsiye ederim.

267 Likes, 2 Comments - Rio Craft Beer Festival (@riocraftbeerfestival) on Instagram: "Pós jogo no RCB18. Vem que está demais! #riocraftbeerfestival #rcb18 #craftbeer #cervejaartesanal..."

6 - 10 Ağustos | Great British Beer Festival – Londra, Ingiltere

Günümüze kadar hayatta kalmış en köklü orijinaline sadık festivallerden biri. 70.000 kişilik bir katılım ile "Dünya'nın en büyük pub'ı" olarak anılıyor. CAMRA "Campaign for Real Ale" tarafından Ağustos'un ilk haftası düzenleniyor. İngiltere'den 500'e yakın bira ile Almanya, Belçika ve Amerika'dan da 200 çeşit bira sunuluyor. Aynı zamanda meşhur "cider"'ı da bulabilirsiniz. 5 gün süren festival gibi festival.

20 - 21 Eylül One More Beer Festival – Krakow, Polonya

Polonyalılar sert içki severler, ancak aradan bira, sessiz sessiz gelerek votkanın tahtına göz dikmiş durumda. Geçen sene dünyanın çeşitli yerlerinden 30 üretici, günde 3 farklı seansta, seans başına 2’şer bira ile katıldı. Bu da denenmeyi bekleyen 180 bira demek. Browar Rockmill, Kingpi ve Pracownia Piwa gibi yerli üreticiler Polonya cephesini savunurken, Bottle Logic, Equilibrium, Jester King, Zagovar, To Øl, ve daha bir çok üretici Polonya’ya karşı adeta bir ittifak oluşturuyor. Amerika’dan nadiren de olsa Avrupa’ya geleni ama çok kısıtlı sayıda gelen bazı amerikan biralarını içebilme fırsatı için görmeye değecek bir festival. Krakow Avrupa ortalamasının altında pahalılığa sahip bir şehir. Hem Eylül’de havalar aşırı soğumamış oluyor. O yüzden burayı da listeye ekleyebilirsiniz.

21 Eylül | Oktoberfest – Münih, Almanya

Oktoberfest’siz bira festivali listesi mi olurmuş? Her yıl 6 milyona yakın ziyaretçinin katılımıyla gerçekleşen dünyanın en büyük bira festivali. Ve yapılması gerekenler listenizin en başında gelmesi muhtemel bir etkinlik. Bu da yetmezmiş gibi her sene 7 milyon litreye yakın bira içiliyor. İnsan hayret ediyor.

2 haftalık festivalin çıkış noktası Bavyera Prensi Ludwig ile Saksonya-Hildburghausen Prensesi Therese’in evliliğini anmaktır. Bratwurst sosisine doyarsınız ve kızlı erkekli herkes "Trachten" adı verilen geleneksel kıyafetleriyle eğlenirler. Çok da diyecek bir şey yok, gitmek farz.

Sonbahar | Beertopia / Great Hong Kong Craft Beer Festival – Hong Kong

Bu seneki tarihi henüz belli değil, ancak tahminim yine Eylül sonu Ekim başı olacağı şeklinde. Bu sene sekizincisi düzenlenecek. Geçen sene 20’den fazla restoran 500’den fazla bira servisi yaptı. Hong Kong’a gittiyseniz, merkezi ikiye bölen kıyı şeridine bakan koca gökdelenlerde bira içmekten daha keyifli tek şey aynısını boğaza bakarken yapmak olabilir.

Hong Kong’da bira sektörü hızla büyüyor, bu etkinlik sayesinde hem bunları tatma fırsatına erişeceksiniz, he de Taiwan, Singapur gibi çevre ülkelerin de bira sektörüne katkısını görebileceksiniz. Bu listedeki “en az butik” festival belki de bu, ama işin güzel tarafı bira deneyelim derken bütün şehri turlama imkanınız olacak. Muhteşem yemekleri ve dim sumları ile biraya doysanız bile yemeklerin lezzetine doyamayacaksınız.

Atladığım, eklememi istediğiniz, unuttuğum herhangi bir şey varsa yorum kısmına yazabilirsiniz, ben de ilk iş listeyi güncellerim. Şimdiden herkese iyi tatiller, bol biralı bir sene dilerim.

Biranızda hangisini tercih edersiniz: Berrak bira bulanık biraya karşı

Biranızda hangisini tercih edersiniz: Berrak bira bulanık biraya karşı

Tatlı kriziniz mi geldi? Pastanızı içmeyi hiç düşündünüz mü?

Tatlı kriziniz mi geldi? Pastanızı içmeyi hiç düşündünüz mü?