Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Belçika bira festivalleri: 2017'deki 25 bira festivali ve tarihleri

Belçika bira festivalleri: 2017'deki 25 bira festivali ve tarihleri

Belçika'nın ve biranın ayrılmaz bir ikili olduğunu bilmeyeniniz kalmamıştır. Biraya verilen önem bu kadar fazla olunca neredeyse her ay uğruna bir etkinlik veya festival düzenlenmesi de kaçınılmaz. Sizin için 2017'de gerçekleşecek bira festivallerini derledim. Bazıları uluslararası çapta büyük organizasyonlar bazıları da oldukça yerel ve belki de niş sayılabilecek etkinlikler.

Gitmeden önce web sitelerinden veya organizatörler ile mutlaka teyitleşmenizde fayda var. Yer değişmiş olabilir, tarih veya saat değişmiş olabilir. Oraya kadar gidip alanda bira yerine bomboş bir meydan görmekten daha kötü bir şey olamaz. 2 Aylık kayıpla karşınızda bu seneki festivaller:

1. BRUGES BEER FESTIVAL

4-5 Şubat 2017

Yazmakta geç kaldım. Geçen ay onuncusu düzenlenen oldukça büyük bir festival. 2017'de 90 üreticiden 462 farklı birayla gerçekleşti. Belçika'da üretilen biralara özgü bu festivalde standlara Bruges'deki sokak isimleri verilmiş.

Yer: Stadshal & Belfort, Bruges

Websitesi: http://www.brugsbierfestival.be

2. SOHIER WEEKEND OF SPECIAL BEERS

24-26 Şubat 2017

Bu küçük festival Sohier adı verilen Ardenler'in sakin bir kasabasında gerçekleşti 2 hafta önce. Organizatör Jean Leonet ve bir kaç arkadaşının 22 sene önce Louvain-La-Neuve'de yer alan Üniversiteye gelmeleriyle ortaya çıkıyor bu fikir. Burada öğrencilerin kendi ürettikleri ev biralarını sergiledikleri kampüs festivalini görüp çok etkilenirler. Bu fikri Sohier'e taşırlar ve ilk senelerinde bir kaç yerel üretici ve yakın çevre katılmış. Sonraları ağızdan ağıza yayılarak giderek büyümüş. Şu an uluslararası ün kazanmış bir konumda. Katılım ücretsiz. organizatörler katılımcı sayısını festival sonundaki bira şişelerini sayarak tahminlemeye çalışıyorlarmış.

Yer: Sohier, Wellin

Websitesihttp://www.sohier-village.be/le-week-end-bieres-speciales

3. ACBF2017 / ALVINNE CRAFT BEER FESTIVAL

3-4 Mart 2017

Moen'de yer alan Brouwerij Alvinne'in 2 senede bir düzenlediği bir festival. İddialarına göre "Dünyanın en iyi üreticilerinden gelen 130 yaratıcı ve yenilikçi bira" ya ev sahipliği yapıyormuş. Katılan üreticiler arasında Struise, Beavertown, Kees, De Molen, Tilquin, Verzet ve Hair of the Dog varmış. 2 gün süren bu festivalde yemekler Brüksel'in en iyi bira restoranlarından olan Nuetnigenough tarafından hazırlanıyormuş.

Yer: Bierhalle Deconinck Vichte, Bosstraat 37a, 8570 Vichte

Websitesihttps://acbf.be/acbf-2017/

4. LA CITE DE LA BIERE (City of Beer)

 7 – 9 Nisan 2017

Liège bölgesindeki küçük üreticilerin tanıtımını yapmak amacıyla 2017'de 4.'sü düzenlenecek olan City of Beer (Biranın Şehri) festivali. Bunun aynı zamanda Aralık ayında düzenlenen kış versiyonu da var. Bira workshopları ve etkinlikleri yapılıyor. Liège'den 10 microbrewery  (Lienne, Leopold 7, Warsage, Sainte Nitouche, Boterresse, Val-Dieu, Curtius, Grain d’orge, Elfique, La Gleize) ve Belçika, Fransa ve İspanya'dan da 4 misafir üretici katılıyor.

Yer: Cours des Mineurs, Liège 4000

Websitesihttp://www.lacitedelabiere.net

5. ZYTHOS BEER FESTIVAL

22-23 Nisan 2017

Neredeyse en büyüğü bu. 100 üretici, 500'den fazla bira ve 16.000'den fazla katılımcı. Büyüklüğü ve ününden dolayı tam bir parti atmosferinde geçiyor ve kalabalık arkadaş grubuyla gitmek ve onalrca bira tatmak için mükemmel bir fırsat sunuyor. Hatta ünü sınır ötesine taşmış. 2016'da Treviso'da Zythos İtalyan versiyonu düzenlenmiş.

Yer: Brabanthal, Leuven

Websitesihttp://www.zbf.be

6. TOER DE GEUZE

6-7 Mayıs 2017

İsminden de anlaşılacağı üzere Lambic ve geuze üreticilerinin bir araya geldiği bir etkinlik. Bir festivalden ziyade, lambic ve geuze üreticilerinin kapılarını bütün ziyaretçilere ücretsiz olarak açtığı bir etkinlik.2 senede bir gerçekleşiyor ve binlerce kişiyi ağırlıyor. 2017'de ilk defa iki güne yayılmış şekilde gerçekleşecekmiş. Bu sayede size gezecek daha çok zaman ve üretici ile içecek daha çok bira sunmuş oluyor.

Yer: Lambic üreticilerinin tümü

Websitesihttp://www.horal.be/en/toer-de-geuze

7. THE 25th WEEKEND OF SPONTANEOUS FERMENTATION

27 – 28 Mayıs 2017

Brüksel ve Payottenland 'deki spontan fermantasyon yapan lambic üreticilerinin ev sahibi olduğu ve 100'den fazla biranın sunulduğu benzersiz bir haftasonu. 25. yıldönümü bahanesiyle özel bir sürprizleri de varmış: Lambic dünyaının geçmişi, bugünü ve geleceğinin tartışılacağı konunun üstadları ve efsanelerinin bir araya geldiği "the most spontaneous table" isimli bir etkinlik hazırlıyorlar. Katılacağı kesinleşenler: Frank Boon (Boon), Gert Christiaens (Oud Beersel), Armand Debelder (3 Fonteinen), Dirk Lindemans (Lindemans), Jean-Pierre Van Roy (Cantillon), Pierre Tilquin (Tilquin), Willem Van Herreweghen (Timmermans), Leo Imai (OWA) ve Tim Webb (Good Beer Guide Belgium).

Yer: Tapperij Beukenhof, Broekstraat 18, Buggenhout.

Websitesihttp://en.bierpallieters.be/weekend

8. LEUVEN INNOVATION BEER FESTIVAL

4 –  5 Haziran 2017

Bu festivalin güzelliği düzenlenen yerin eşsizliğinden geliyor: De Hoorn. Stella Artois'nın yaratılışına sahne olan eski bira evi. AVruğa ve Amerika'dan yenilik peşinde koşan üreticilerin katılmasına ek olarak bu sene, İsveç ve İngiltere'den de katılımcıların olacağı konuşuluyor.

Yer: De Hoorn, Sluisstraat 79, Leuven

Websitesihttp://www.leuveninnovationbeerfestival.com

9. BIERPASSIE WEEKEND

23 – 25 Haziran 2017

Bira dergisi Bierpassie tarafından organize edilen ve ünlü sommelier Ben Vinken'in yarattığı Bierpassie Weekend 2017'de 18. yaşına basacak. Anvers'te yaklaşık 50 üreticinin 170 farklı birasını deneme fırsatı sunuyor. Canlı müzik ve jazz grupları eşliğinde biranızı yudumlamak isterseniz istikamet Anvers.

Yer: Groenplaats, Antwerp

Websitesihttp://www.bierpassieweekend.be

10. VILLAGGIO DELLA BIRRA / BELGIAN EDITION

24 – 25 Haziran 2017

Italya'da 10 sene üst üste düzenlendikten sonra 2017'de Belçika ayağı ikinci defa kurulacak. Belçika'daki İtalyan konsolosluğu desteği ve ünlü sanatçı Jean Goovaerts dokunuşuyla 10'dan fazla Belçikalı, ve 5 tane de İtalyan üreticinin yer alacağı bu festival Kerkom-bij-Sint-Truiden'deki Brouwerij Kerkom'un arazisinde gerçekleşiyor. Workshoplar, ev biracıları arasında yarışmalar ve Tuscan mutfağı ve müziği eşliğinde güzel biralar sizleri bekliyor.

Yer: Kerkom

Websitesihttp://www.villaggiodellabirra.com/eng/

11. NAMUR – THE CAPITAL CITY OF BEER

7 – 9 Temmuz 2017

Temmuz ayında 3 gün boyunca 40 üreticinin 150 farklı birasını sunacağı Namur'un en büyük festivali. Konserler ve çocuk oyun alanları ile aynı zamanda aile gezisi olarak da düşünebilirsiniz. Aynı zamanda "Namur Beer Tour" (Namur Bira Turu) ile beraber "Old School"sinema geceleri de düzenleniyormuş. Giriş şaka gibi; 1€. Aynı organizatörlerin 2 farklı festivali daha var: 6 - 7 Ocak'taki kış biraları festivali ve 31 Mart - 1 Nisan tarihlerindeki "Saison/Farmhouse festival"

Yer: Namur

Websitesihttp://www.namurcapitaledelabiere.be

12. THE GATHERING OF THE BREWERIES IN BELGIAN LUXEMBOURG

16 Temmuz 2017

Luxembourg Belçika'nın en resmedilmeye değer parçası olmasının yanı sıra dünyanın en ünü bira üreticilerine de ev sahipliği yapan bir yer. Orval, Bastogne ve Fantôme'u bir düşünün...Bunlar bilinenleri, bilinmeyen o kadar gizli üretici var ki. 2017'de 15.'si düzenlenecek bu festivalin katılımcılarını radara almanızı öneririm. Bira tadımları, bira üretim yöntemleri, müzik, halk oyunları ve sokak performanslarıyla dikkat çekici bir festival.

Yer: sur l’île de l’Oneux

Websitesihttp://www.hotton.be/events/rencontre-des-brasseries-du-luxembourg-belg

13. LA GRANDE CHOUFFERIE: THE BIG CHOUFFE PARTY IN WIBRIN

12 – 14 Ağustos 2017

Eğer cücelere ilginiz varsa, ya da bira fıçısına tırmanma rekorunu kırmak istiyorsanız (Mevcut rekor 28 fıçıymış) hemen Ardenler'de yer alan Wibrin'e bilet alıyorsunuz. Brasserie D'Achouffe'un anavatanına. 1985'ten beri düzenlenen bir festival. Bu süreden günümüze gelene kadar La Chouffe Duvel Moortgat tarafından satın alındı ancak kasabanın kültürü ve tarzı sayesinde konsept senelerdir aynı kaldı. Konserler, peynir eşleştirmeleri ve tabii ki Chouffe olacak.

Yer: Brasserie d’Achouffe, Rue du Village 32, 6666 Wibrin (Houffalize)

Websitesihttp://www.belgique-tourisme.be/informations/evenements-wibrin-la-grande-choufferie-evenement-brassicole-a-wibrin/fr/E/56187.html

14. HET INTERNATIONAL STREEKBIERENFESTIVAL ZWEVEGEM

14 – 15 Ağustos 2017

Eğer daha lokal bir bira festivali arıyorsanız Zwevegem'deki The Internationaal Streekbierenfestival tam size göre. 35 firma ve üretici, 165 yerel üretim bira ve büyük bir aile festivali. Atlı karıncaların ve trenlerin olduğu çocuklar için bir tatil köyü bile var. Havai fişekler eşliğinde bira yudumlama keyfi için dikkatinize.

Yer: Theophiel Toyeplein, Zwevegem, Belgium

Websitesiwww.flanderseventsvzw.be/

15. LA FÊTE AUX 100 BIERES (FESTIVAL OF 100 BEERS)

18– 20 Ağustos 2017

Kuruluşu 1985'e kadar gidiyor. Bu küçük kasabaya giderseniz, halk pazarı, üreticilerden yerel peynir ve diğer ürünler, tadım için yiyecekler, bisikletle kasaba turu ve adedi festivalin isminden okunan bira çeşidi sizi bekliyor.

Yer: Anvaing

Websitesihttps://www.facebook.com/100bieres/

16. GENTS BIERFESTIVAL

19 Ağustos 2017

Ghent Beer Association tarafından düzenlenen ve Martelaarslaan'daki bir okulun bahçesinde 3 sıra halinde standların kurulduğu bir festival. İster beer geek olun ister yalnızca içici olun herkee hitap eden bir şeyler var. Her sene bir ülkenin biralarıyla "Misafir ülke" olarak seçilip biralarının anlatıldığı festivalin bu seneki ülkesi henüz seçilmemiş.

Yer: VIP-school, Martelaarslaan 13-15, 9000 Ghent

Websitesihttp://gentsbierfestival.be

17. NORTH SEA BEER FESTIVAL

25-27 Ağustos 2017

Sahilden bir kaç adım ötede, denize karşı bira içmekten hoşlanıyorsanız size hitap eden festivali buldunuz. 20'den fazla Belçikalı üreticinin 150 birasını tadabileceğiniz, ödüllü restoranlardan şeflerin canlı yemek şovlarını izleyip tadım yapabileceğiniz güzel bir etkinlik daha. Peynirler, bira kokteylleri ve canlı performansları kayda değer.

Yer: Ostend

Websitesihttp://www.northseabeerfestival.com/

18. BXL BEER FEST: THE CROSSROADS OF BEER AND FRIENDS

26 – 27 Ağustos 2017

Festivallerle dolu olan Ağustos ayına bu sene bir etkinlik daha katılıyor. Amaç Brüksel'in tanıtımı ile birlikte gastronomisini kutlamak. Düzenleyenlerin isimleri dikkat çekici, Brüksel Moeder Lambic bar'dan Jean Hummer, Belgian Beer Geek Blog'dan Kevin Desmet ve Nüetnigenough'un sahibi Olivier Desmet.

Yer: Brüksel, Belçika

Websitesi: http://www.bxlbeerfest.com

19. ARCH’EN BIERES

26 – 27 Ağustos 2017

"Brabant'ın Bira tadım festivali" olarak anılan Arch'en Bières bu sene 12. kez kapılarını açmış olacak. Fıçı biralarıyla ortamı neşelendirecek üreticiler parka komşu Maison Coullemont'un arazisinde 1300 civarı bira meraklısını ağırlayacak. tahmini 2.250 litre bira tüketileceği hesaplanıyor. Sizin de katkınız olsun isterseniz, buyrun.

Yer: Maison Coullemont, Rue des Moulins 10, 1390 Archennes

Websitesihttp://www.archenbieres.be

20. DE BIERWEEKEND

26 – 27 Ağustos 2017

Ağustos'un son haftası en renkli hafta oluyor anlaşılan. Şu kısacık zaman diliminde bile kaç festival var. The Lambikstoempers Beerweekend, the Bezoekerscentrum ‘De Lambiek’'te düzenleniyor. Beersel'deki Lambic Merkezi'nde. Muzzam Lambic seçeneklerinin yanında Lambic mirasından, üretim yöntemlerinden anlayan oldukça bilgili çalışanları mevcut. Sizi Visitor Centre'ın arka tarafındaki terasta ağırlayacak olan bu festivale haftasonu boyunca 600'e yakın kişi bekleniyor.

Yer: Bezoekerscentrum ‘De Lambiek’, Beersel.

Websitesihttp://www.lambikstoempers.be/nl/bierweekend-2017/

21. BELGIAN BEER WEEKEND

1 – 3 Eylül 2017

Brüksel'in tarihi meydanında kurulan Belgian Beer Weekend Belçika'nın en büyük bira festivallerinden biri. 50 farklı üreticiden 350 çeşit biranın su gibi aktığı bir organizasyon. Çoğunlukla büyük üreticiler katılıyor.

Yer: Grand Place, Brussels

Websitesihttp://www.belgianbrewers.be/en/

22. POPERINGE HOP AND BEER FESTIVAL

15-16-17 Eylül 2017

3 gün boyunca bira tadımı, müzik, kıyafet ve maskeli geçitler ve yalnızca 3 yılda bir düzenlenen festival. Bira üretme geleneğini, gastronomik kültürünü, yıllardır yetiştirdikleri şerbetçiotlarının gururunun kutlandığı bir festival. Poperinge halkı yaşadıkları yere "Güzel yaşamın merkezi" diyorlarmış.

Yer: Poperinge, Market Square

Websitesihttp://www.hoppefeesten.be/en

23. BLES ‘BIERHAPPENING’ BIERFESTIVAL

14 October 2017

Filaman bölgesindeki 45 farklı bira kulübünün en eskilerinden olan BLES tarafından Zottegem'de her sene organize ediliyor. İlk olarak 1993'te kurulmuş bu kulüp Belçika'nın en büyük ikinci bira kulübü konumunda şu an. 1700'den fazla ziyaretçinin gezdiği festivalde 24 üreticiden 100 farklı bira tatma imkanına sahipsiniz. Biraların yarısı fıçı, yarısı şişe. BLES'in de her sene festivale özel olarak ürettiği birayı da tatma fırsatınız olacak.

Yer: Bevegemse Vijvers, Zwembadstraat, Zottegem

Websitesihttp://www.bles.be/

24. INTERNATIONAL FESTIVAL OF SMALL BREWERIES

21 – 22 Ekim 2017

Brasserie Artisanale de Rulles'in kurucusu Grégory Verhelst fikir babalığı yapmış. 16 senedir de şöhreti giderek yayılan bir festival haline gelmiş. Bu başarının ardında Flaman yıldızlar De Ranke, Da la Senne ile Valon Bölgesi'nden De Cazeau ve De Blaugies gibi isimler var. Ayrıca İtalya, İspanya, Norveç ve İngiltere'den de üreticileri ağırlıyor. 2017 oldukça heyecanlı geçecek.

Yer: Brassigaume: Site du Bois des Isles, Rue des Sports 16, 6724 Rulles (Habay, Marbehan)

Websitesihttp://www.brassigaume.be

25. KERSTBIERFESTIVAL

16 - 17 Aralık 2017

Bu festivale ilgi o kadar fazla ki, organizatörler 2015 yılında ziyaretçi sayısını 3000'den baş edebilecekleri bir sayı olan 1000'e indirebilmek için bilet sistemine geçmek durumunda kaldılar. Bu da demek oluyor kişi 170 farklı Belçika Christmas ve kış birasından payınıza daha fazla litre düşecek. Noel baba şapkanızı almayı unutmayın!

Yer: Heuvelhal, Kapelstraat 7, 2910 Essen

Websitesihttp://www.kerstbierfestival.be/

Şimdiden iyi yolculuklar, biletinizi ayırtmayı unutmayın!

 
belirtmekte fayda var, alkol dostunuz değildir ve sağlığa zararlıdır, burada alkolü özendirmeye çalışan bir yazıdan bahsetmiyoruz. anlatımlarım reklam amacı taşımamakta olup tamamen kendi kişisel görüş ve beğenilerime göre sunulmaktadır.
— birasever.com

Belgiansmaak.com'dan alıntıdır

Kahverengi, yeşil, şeffaf...Neden farklı renkte şişeler var ki?

Kahverengi, yeşil, şeffaf...Neden farklı renkte şişeler var ki?

Muhteşem biraların sahibi Belçika'lı butik bira üreticisi De Struise Brouwers

Muhteşem biraların sahibi Belçika'lı butik bira üreticisi De Struise Brouwers