Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Dertlerin en büyüğü: Bira kilo aldırır mı?

Dertlerin en büyüğü: Bira kilo aldırır mı?

Yıllar boyu içtiğiniz  biralar karın kaslarınız yerine, git gide "balkonda" mı birikiyor? Eğer bira göbeğiniz varsa yalnız olmadığınızı zaten biliyorsunuzdur. Yaş ilerledikçe hem hareket azalıyor hem de kilolar artıyor. Bunun sebebi de biraya bağlanıyor.

Peki gerçekten bu kiloların suçlusu içtiğiniz biralar mı? Her bira içende de göbek olacak diye bir şey yok, bazıları içiyor ama "yaramıyor", bazılarına da su içse bile yarıyor. Bütün bunların gerçek sebebi nedir? "Bira göbek yapar" mı? demeden önce okumakta fayda var.

light-biralar

Bira göbeğinin sebebi nedir?

Bilinenin aksine bira özellikle tek başına kilo aldırmaz. Pantolonlarınıza sığmamanızın asıl sebebi aldığınız fazla kalorilerdir. İster alkolden olsun, ister şekerli içeceklerden kolalardan olsun, isterseniz yediğiniz 3 katlı hamburgerden olsun, yaktığınız kaloriden fazla aldığınız noktada kilo almanız kaçınılmaz. Bira ile kilo almanın bu kadar iç içe anılmasının bir kaç sebebi de yok değil.

İlk olarak alkol aldığınız andan itibaren karaciğer öncelikle yağ yerine alkolü metabolize etmeye çalışacaktır. O yüzden yağlara verilen öncelik bir süreliğine gitmektedir.

Biranın sürekli suçlanmasının bir başka sebebi de alkolün dozunun kolayca kaçabilmesi, bu da daha çok kalori almak anlamına gelmekte. Pilsner türü hafif bir bira 150kcal civarındadır. Kaçımız bir oturuşta 1 tane ile yetiniyoruz ki? 3 tane içtiğinizde 450 kalori cepte. Hareketsiz bir erkeğin günlük yaktığı kalorinin aşağı yukarı 1700-1800kcal civarında olduğunu düşünürsek zaten günlük kalorinin dörtte birini şu an sadece bira ile almış olduk. Buna yediğiniz 3 öğün yemeği de ekleyince kolayca kalori aşımı olmuş oluyor zaten. Kısa bir araştırma ile Efes çeşitlerinin aşağı yukarı 150kcal, Tuborg Gold'un 174kcal, Gara Guzu Summer IPA 135kcal olduğuna ulaşabiliyoruz.

bira-gobegi

Tek suçlu bira mı? Biranın yanında ne yesek sorusu var ya, işte bizi yakan asıl soru o. Çerez, cips, patates ile başlayan serüven alkol miktarı arttıkça, çikolata, tatlı ve brownie lere doğru evriliyor. Dışarı çıktığınız geceleri düşünün. Alkolün yanında genelde ne olur? Patates kızartması, pizza, hamburger ya da kanat gibi kızarmış yiyecekler. Bunlardan aldığınız kalorileri saymayalım bile.

Neden bütün yağ karın bölgesinde toplanıyor?

Yaktığınızdan daha çok kalori aldığınız durumlarda o fazla kaloriler vücutta yağ olarak depolanır. Bu yağın nerede depolanacağı ise yaş, cinsiyet ve hormonlar gibi çeşitli etmenlere bağlıdır. Kadınlarda örneğin kol ve bacaklarda birikirken erkeklerde bel ve çevrisinde depolanma yaygındır.

Yaş ilerledikçe vücudun kalori ihtiyacı azaldığından giderek daha az aktif olmaya ve daha kolay kilo almaya meyilli oluyoruz. Bu da yaşlılıkta alınan kiloların bir kısmını açıklıyor. Sürekli bira içen biriyseniz zaten açıklama yapmaya çok da gerek kalmıyor :)

Biradan gelen kaloriler ve kilo vermek

İster keto yapın, ister alkali beslenin, kilo vermenin temelinde yatan tek bir denklem vardır:

Giren Kalori = Çıkan Kalori

Bunun ışığında bakarsak:

Alınan Kalori > Yakılan Kalori = Kilo almak

Alınan Kalori < Yakılan Kalori = Kilo vermek

İşin özünde az yemek, ya da spor, koşu, bisiklet gibi aktiviteler ile ekstra kalori harcamak suretiyle bira ve yancılarına yer açmak startejisi olabilir. Düşünsenize her gün içtiğiniz biradan 2 şişe kesip atarsanız, 1 haftada 2000 kaloriye kadar yer açabilirsiniz.

2013 yılında Nutrition Review tarafından yapılan bir araştırma mevcut. Literatürdeki 50'ye yakın araştırmayı almışlar ve sonuçları karşılaştırmışlar. Günde 475ml'den fazla bira içenlerin kilo alma riski artıyormuş. Şaşırtıcı olan kısım ise alınan kiloların karın bölgesindeki kilolar olması. Bunun da kalp rahatsızlıkları ve Tip 2 Diyabete yakalanma riskini arttırdığı söylenmektedir. İlgili araştırma için: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23356635

Son Söz

Bira sağlıklı mıdr? biranın faydaları nelerdir? konulu önceki yazımı bulunsun diye buraya ekliyorum:

http://www.birasever.com/blog/2016/10/3/biranin-sagliga-faydalari

Ve konumuza dönüyorum.

Bira tek başına günah keçisi değildir. Yanında yedikleriniz ile birlikte içtiğiniz bira sayısı da çok önem kazanıyor. Genelde akşam eve gidince veya iş çıkışı bira içilmekte ve gün boyu kahvaltı, öğle yemeği, ikindi, atıştırmalık derken zaten çoktan günlük kalori ihtiyacınız dolmuş oluyor. Akşam ne yerseniz yiyin bira olsun olmasın, o size bir şekilde kilo olarak geri dönecektir. Sırf bu saydığım sebep yüzünden bazı diyetisyenler akşam 6'dan sonra yemeyin diyerek programlar veriyor mesela. Bir düşünün neden akşam 6 diye, zaten cevabı kendiniz vermiş olacaksınız.

Bir bira keyfimiz var, ona da karışma diyenleri duyar gibiyim :)

 

Bu sene nereye gitsek? 2018 Avrupa bira festivalleri

Bu sene nereye gitsek? 2018 Avrupa bira festivalleri

19.yy Çek Cumhuriyetinden günümüze gelen bir lezzet: Pilsner Urquell

19.yy Çek Cumhuriyetinden günümüze gelen bir lezzet: Pilsner Urquell