Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Belçika bir Trappist markasını daha kaybetti: Achel artık Trappist logosu taşımayacak

Belçika bir Trappist markasını daha kaybetti: Achel artık Trappist logosu taşımayacak

Hayaldi, gerçek oldu. Malum sözlükte potansiyel bir başlık olması muhtemel bir haber: “Achel 8° Bruin’i tatmış efsane nesil…”.

De Standaard'ın haberine göre ünlü Belçikalı Trappist uretici Achel artık kendisini Trappist birası olarak pazarlayamayacak. International Trappist Association (ITA) tarafından onayı verilen Authentic Trappist Product logosu ve etiketini Achel’den geri alarak Belçika'daki Trappist üretici sayısını 6’dan beş bira fabrikasına düşürmüş oldu.

Haber, Belçikalı girişimci Jan Tormans tarafından ortamlarda Achelse Kluis olarak bilinen Hamont-Achel Saint Benedict Manastırı'nın yakın zamanda satın alınmasının ardından geldi. Achelse Kluis daha önce bir başka ünlü Trappist bira fabrikası olan Westmalle Abbey'e aitti. Sahsa Satış demek, artık keşiş yok demek, kesiş olmaması da Trappist üretici olmanın ilk şartinin karşılanmaması demek.
Trappist üretici logosu kazanmanın temel şartlarından biri, “üretimin keşişler tarafından ya da kesişlerin gözetiminde manastır sınırları içerisinde gerçekleşiyor olması”.

Ocak 2021'de Achel'in resmi Otantik Trappist Ürünü (ATP) etiketi, etikete hak kazanmanın ön koşullarından biri olan “Bira üretiminin yerel keşişler tarafından resmi olarak denetlenmesi” süreci sona erdikten sonra elinden alındı. Bununla birlikte, Achelse Kluis'in yasal olarak Westmalle Abbey'e ait olduğu göz önüne alındığında, Achel kendisini bir Trappist birası olarak pazarlamaya devam edebildi. Bu sayede de Trappist etiketini kullanmasına izin veriliyordu. Westmalle’in baş keşişi her hafta manastırı gezerken üretime de göz gezdiriyor, böylece Achel’in de üretimi Trappist üretimleri standardına uymuş oluyordu. Satış gerçekleşince, bu durum da ortadan kalktı.

Hamont-Achel Belediye Başkanı Theo Schuurmans, "Konsept ve malzemeler muhtemelen olduğu gibi kalacak" dedi . "Achel" adının korunacağından şüphe duyduğunu, ancak "Trappist" etiketi olmadan satışta kalacağını da sözlerine eklemiş.

Şu anda Belçika'da yalnızca beş resmi Trappist üretici kaldı: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval ve Rochefort.

Yukarıda sayılanlara ek olarak, Trappist etiketini resmi olarak taşıyan Hollanda'da iki, İtalya'da bir, Avusturya'da ve İngiltere'de de birer olmak üzere toplamda 10 adet uretici var. Son olarak Mayıs 2022'de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tek Trappist bira fabrikası St. Joseph's Abbey kapılarını kapatmıştı.

Ahsap ficidaki Porter'dan, Bourbon Imperial Stout'a uzanan 300 yil

Ahsap ficidaki Porter'dan, Bourbon Imperial Stout'a uzanan 300 yil

Tarihe ve zamana direnen Alman ailesinden bir başyapıt: Augustiner-Bräu

Tarihe ve zamana direnen Alman ailesinden bir başyapıt: Augustiner-Bräu