Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


İki bağımsız bira devinin evliliği: Boston Beer Co. + Dogfish Head

İki bağımsız bira devinin evliliği: Boston Beer Co. + Dogfish Head

300 Milyon Dolarlık büyük birleşme

Bundan tam sekiz yıl önce, Boston Beer Company ve Dogfish Head ilk kez SAVOR Craft bira ve yemek eşleştirmesi vesilesiyle ortak bir bira üreterek flörtleşmeye başlamışlar.

Bugün (9 Mayıs 2019) itibariyle de 300 milyon dolar değerindeki birleşmeye imza atmış bulunuyorlar. Birleşmenin 2019’un ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor.

Boston Beer’ı nereden tanımamız gerekiyor peki? Bir ara ülkemizde satılan Samuel Adams isimli karameli andıran tadıyla süper bir lagerleri vardı. Artık yok :(

Dogfish Head’in kurucuları Sam ve Mariah Calagione Boston Beer’dan tanesi 314.60$’dan 406.000 adet hisse alacaklar. Bu da onları Boston Beer’in kurucusu Jim Koch’un ardından şirketteki en büyük ikinci adam konumuna getirecek.

Diğer tarafta da Dogfish Head hissedarlarına da 173 Milyon dolar nakit para geçecek ve Sam Calagione Boston Beer’ın yönetim kurulunda bir koltuğa kavuşmuş olacak.

Basın açıklamasına bakılırsa Boston Beer oldukça zengin, birleşmeyi büyük ölçüde ellerindeki nakitten karşılayacaklarmış. Bu birleşme Brewers Association (Amerikan Bira Üreticileri Derneği) kapsamındaki üreticiler arasından en büyük ikinci üretici konumundaki Boston Beer ile, Amerika’nın en büyük 13. bağımsız üreticisi Dogfish Head’i bir araya getiriyor.

Birleşme kararı Şubat ayında ünlü bira oylama sitesi Beer Advocate tarafından Boston’da düzenlenen Extreme Beer Fest’te kafalar güzelken alınmış. Biralar içildikçe sektörün zorluğundan, kalabalıklaşmasından, marka algılarından bahsetmişler ve iki firmanın da birbirini nasıl da tamamladığını görmüşler.

Dogfish Head bu seneyi 300.000 varil satışı ve 120milyon dolarlık net gelir ile kapama yolunda gidiyormuş. Rakamlara bakınca birleşme daha da anlaşılır bir hal alıyor.

Dağıtım kanalını arttırmak ve birleştirmek ilk hedef olarak seçilmiş. Zaten iki firma da Amerika’nın saçma dağıtım sisteminde büyük ölçüde aynı yerlerde mevcutken birleşme sayesinde büyümesi yavaşlayan sektöre hız getirmeyi amaçlamışlar.


Dogfish Head 1995 yılında Milton, Delaware’de kurulmuş ve felsefeleri denenmemiş biralar ve türler üzerinde yoğunlaşmak olmuş. Kurucu Sam’in ilk başarısı daha lisede yatakhanede bira yaparken, bozulmaya yüz tutmuş vişnelerden yaptığı bira ile ün salmasıyla başlamış. En çok satan biraları IPA türünde ve şu şekilde:

  • 60 Minute IPA (Biranın ismi 60 dakika boyunca her dakikada bir biraya şerbetçiotu eklenme prosesinden gelmiş)

  • 90 Minute IPA

  • 120 Minute IPA

Toppling Goliath – Madalyonun Öbür Yüzü

Toppling Goliath – Madalyonun Öbür Yüzü

5 sene üst üste Dünyanın en iyi biraevi seçilen Hill Farmstead'e bir yolculuk

5 sene üst üste Dünyanın en iyi biraevi seçilen Hill Farmstead'e bir yolculuk