Bira koskoca bir dünya ve başlı başına bir sanattır, "Bira hamallıktır yeeaaaa" diyenlere karşı kurulmuş bilgi ve paylaşım amaçlı bir blogdur.


Türkiye'de butik biracılık: Geçmişten günümüze Brewpublar

Türkiye'de butik biracılık: Geçmişten günümüze Brewpublar

taps-istanbul-pub

Türkiye'deki butik biralardan bahsettiğim bir önceki yazımda bazı biralar ve üreticilere haksızlık yapmış olduğum aklıma geldi. Sektörün bu günlere gelmesini sağlayan ve ufak da olsa bir bilinç oluşturan üreticileri anmadan olmaz: TAPS, Bosphorus Brewing ve yeni açılan Torch

Bu üç markanın ortak özelliği brewpub olarak hizmet vermeleri. Brewpub ne demek, bir tanım yapalım. Kelimeyi bölersek; 

Brew: Bira yapmak, mayalamak veya bira

Pub: İngiliz kültüründen dünyaya yayılan Public House kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. İnsanların boş vakitlerini geçirdiği, dinlendiği ve bir arada bulunduğu, alkol tüketilen yerlerdir.

Birleşince de kendi birasını kendi yapan ve bunu müşterilere mekan içinde servis eden bar benzeri yer anlamına gelmektedir. Bu 3 mekan kendi biralarını yapıp sunmakla beraber TAPS istisnai olarak eskiden hem şişede hem de Growler ile bira satışı yapıyordu. Çağın ötesinde bir hareket olduğu bir gerçek.

Bosphorus Brewing Company

bosphorus Brewing logo

Bir önceki yazıda geçen bütün üreticiler bir iki istisna hariç hep şişede biralar ile piyasaya çıktılar, Bosphorus Brewing ise Brewpub konseptiyle bambaşka bir şekilde giriş yaptı. Taps'in kaldığı yerden devam etmesi gibi düşünebilirsiniz. 2012 yılında Gayrettepe'de bu işe başlamışlardı. 6 senedir piyasadalar. Menü ve fiyatları pahalıydı, ancak en son 4 5 sene önce gittim, şu an nasıl bilemiyorum.

Istanbul Pale Ale adında bir English IPA, Blonde Ale olan Haliç Gold, Karbon isimli bir stoutları ve sürekli değişen biraları ile piyasaya can veren üreticilerden. Biralarının bazıları cask ale diye geçen ve biranın içerisinde gazlanmaya, tat ve aroma oluşturmaya devam ettiği fıçılardan servis ediliyor. Bu Türkiye için zaten bir ilk. Sahibinin yabancı olduğunu söylemeye gerek yok. Bir başka Don Kişot hikayesi daha.

Kendi biralarına ek olarak piyasada bulunan diğer biraları da servis ederek herkes için bir şeyler sunuyor diyebiliriz. Avrupa Yakasında Gayrettepe'deki mekanlarının konumunu aşağıda bulabilirsiniz:

 

Biraları kadar yemek menüsü ile de dikkatleri çekiyor. Biraların yanına sunduğu sosis, çıtır tavuk gibi opsiyonlar ile eşleşme yapmaya da çok müsait.

TAPS BREWERY

Nişantaşı'nın en popüler mekanıydı bir dönemler. 2002 yılından 2008'e kadar aynı mekanda hizmet vermiş, kapısındaki seçici geçirgen bodyguard, değişik değişik biraları ile de oldukça kalabalıktı. Bir dünya da bira üretmişlerdi, Smoked lager, Kölsch, Hefeweizen ve daha niceleri. Hatta tam listeyi veriyorum: Kolsch, Brown Ale, Smoked Lager, Red Ale, Vienna Lager, Hefeweizen, strong ale, stout yapan ilk butik bira üreticisiydi. 

taps-nisantasi

Biraları Migros ve Carrefourlarda 2 sene öncesine kadar bulunabiliyordu. Uzun zamandır görmüyorum artık. Türkiye'de ilk kez Growler ile bira satışı yapan yerdi aynı zamanda. iki kata uzanan kocaman bira tankları o dönemde bir ilkti.

(c) Draftmag

Cam, seramik ya da paslanmaz çelik bira sürahilerine "growler" adı veriliyor. Bir kaç örneğini solda görebilirsiniz. 1.9 litrelik sürahiye istediğiniz birayı doldurup evinize götürebiliyordunuz. Şu an bu hizmeti Türkiye'de veren bir üretici bulunmuyor.

Yeni yeri Bebek'te kendi biralarını artık üretmiyorlar. Keşke olsa dediğim ender durumlardan.

Torch Brewery (Populist)

Tarih: 18 Nisan 2016

Yer: Bomonti Bira Fabrikası, Bomontiada

İsim: Populist

İzinler alınmış, fabrika olduğu gibi korunmuş ve modern bir mekana dönüştürülmüş. Sürekli değişen biraları ve özenli menüsü ile oldukça da kalabalık. İsmi de sloganı da orijinal. Populist ingilizce'de sıradan halkın menfaatlerini temsil eden parti, kişi, grup, halkçı da denebilir. ANcak TDK burada bir sürpriz yapıyor ve "Populsit" kelimesini halk yardakçısı diye veriyor. İsmi böyle olunca "Serve the people" yani Halka, insanlara hizmet etmek sloganı daha bir anlamlı geliyor.

populist-istanbul-flight

Her zaman olmasa da 12 tane farklı bira sunmaya çalışıyorlar. Red Ale, Smoked Ale, IPA, Stout, Wheat Beer gibi klasik tatların yanı sıra Tonka Bean Stout, Honey Pepper Ale gibi yenilikçi girişimleri de var. 

Biraları 6lık taster ya da flight adı verilen ve sepette gelen 200ml lik bardaklarda deneyebiliyorsunuz. Hoşunuza giden birayı bulmak bu şekilde daha kolay.

Menüsünden de kısaca bahsetmek gerek, özenle hazırlanmış ve sunulan biralar ile uyum içinde giden seçenekler mevcut. Stout ile tatlılardan Cheesecke ya da IPA ile mangolu sufleyi eşleştirip kendinize güzel bir ziyafet çektirebilirsiniz. Mart 2018 itibariyle menü aşağıdaki gibidir:

400 kişiye yakın oturma kapasitesi, açık havada oturma imkanı, oldukça fazla bira çeşidi ile son 2 senedir kendine farklı bir hedef kitle edindiği bir gerçek. Bira severlerin, tadımların, deneysel takılmak isteyenlerin hatta bira ile ilgili sunum ve organizasyonların (evet size diyorum sevgili Biraatölyesi ve Birasevdası) ilk adreslerinden biri. 2 hafta önce Bebek'teki yeni adresiyle daha da büyümüş. Başarılarının devamını dilerim.

Bira kültürünün ve bu tarz bira evlerinin daha çok yayılması dileğiyle!

19.yy Çek Cumhuriyetinden günümüze gelen bir lezzet: Pilsner Urquell

19.yy Çek Cumhuriyetinden günümüze gelen bir lezzet: Pilsner Urquell

Türkiye'deki butik (craft) biralar sıralı tam liste

Türkiye'deki butik (craft) biralar sıralı tam liste