BiraSever

View Original

Hazy IPA, NEIPA, New England IPA benzerlikler, farklar

İster meyve suyu deyin, ister hazy IPA deyin ister New England IPA deyin, günümüzün en popüler türü kendine tarihte kalıcı bir yer edinmiş durumda. Biranın aşırı meyvemsi (Juicy) karakterine uygun şekilde dikkat çekici rengarenk etiketler, alışveriş listesi gibi sonu gözükmeyen şerbetçiotu listeleri…Bütün bunlar bir araya gelince kullanılan dil bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Hazy IPA ve New England IPA birbiri yerine kullanılıyor gibi gözükse de, biraz tavuk yumurta durumu söz konusu. Kabaca bütün New England IPAlar (NEIPA) hazy yani bulanık. Fakat Hazy (bulanık) olan her IPA New England IPA olmuyor. Aralarındaki farkı anlamak ve anlatmak için günümüzdeki örnekler üzerinden değerlendirmek lazım.

Hazy IPAlar ilk çıktığında Kuzeydoğu Amerika’daki biraseverler ve üreticiler bu biraları New England IPA kategorisine koyabiliyordu. Düşününce New England bölgesi bu turun doğduğu yer ve o bölgeden çıkan her bira otomatik olarak New England IPA ismini alıyordu.

BJCP’nin Hazy IPA kategorisine baktığımızda, en tepede “…aynı zamanda New England IPA ya da NEIPA olarak da bilinen bu tür…’ şeklinde bir giriş cümlesi var. Bu açıdan ele alırsak iki farklı türden ziyade, türlerin bölgelere göre farkli adlandırılması gibi bir durum söz konusu denebilir.

Türün bu derece patlayıp bütün kıtaya yayılmasının ardından Kuzeydoğu Amerika dışındaki üreticiler, bulanık görünümlü “hazy” biralarına “New England türünde (New England-style) ya da sadece “hazy” demeye başladılar. Belki de West Coast IPA Türünün en eski temsilcisi olan Sierra Nevada’nin bu türde çıkardığı her birayı “Hazy Little Thing” ailesi altında sunması tesadüf değildir.

Vermont tarafına gidelim şimdi de. The Alchemist’in ürettiği Heady Topper birası türün çıkış noktası olarak kabul görüyor. 2010ların başında hazy bira çılgınlığını başlatan Double IPA türündeki bira kendisi. Işık geçirmeyen opak görünümü ve belli belirsiz şerbetçiotu acılığı ile, NEIPA profiline uysa da, bazıları tarafından “yeteri kadar bulanık olmadığı” ya da “meyvemsi tarafının eksik olduğu” yönünde suçlamalara maruz kalıyor. Tesadüf müdür bilinmez, New England bölgesindeki çoğu efsane üretici, bira etiketlerinde bu tarz popüler terimlere hiç yer vermeyerek belki de alçak gönüllülüğün kitabını yazıyorlar.

Massachusettsli üretici Treehouse Brewing Company de aynen The Alchemist gibi hazy biralarını pale ale, American IPA, ya da double IPA olarak kategorize ediyor ve aradaki tek farkı alkol oranı bazında sınıflandırıyorlar. Bu iki örnekten de görüldüğü üzere, New England bölgesinden çıkan her IPAnın etiketinde Hazy yazsın yazmasın, New England desin ya da demesin, bulanık yani hazy olacağı aşikâr.

Ülkenin diğer ucunda, Los Angeles’tan bir diğer efsane bira üreticisi Monkish Brewing Co. da Tree House ve Trillium çizgisinde ürettiği muhteşem hazy IPAlarıyla anılıyor. Onlar da diğerleri gibi hazy mi deseeeeemm, New England mı desem karmaşasına hiç girişmeden direkt IPA, Double IPA veya Triple IPA seklinde ayrım yapıyor. Belki de “hazy” ya da “New England-style” demek giderek klişe haline geliyor. Neredeyse hazy olmayan IPA bulmak imkânsız hale geldi, ve bu kelimelere yüklenen anlam da giderek yitiyor gibi.

Diyelim ki bir şekilde parayı denkleştirdiniz, vizeniz ve pasaportunuz var ve yurt dışına çıkacaksınız. yarın çıkıp Avrupa’da ya da Amerika’da IPA almaya kalksanız bira mutlaka, aşırı meyveli, tropikal meyvelerin havada uçuştuğu, şerbetçiotlarının burunda patladığı bir bira olacak. Hazy densin ya da denmesin. Eğer buram buram çam kokan, filtrelenmiş, berrak görünümlü “hazy olmayan” klasik bir West Coast IPA arıyorsanız da, etiket üzerinde özellikle West Coast IPA yazacağından emin olabilirsiniz.

10 sene öncesinde altın çağını yasayan West Coast IPA türünün zamanla popülerliğini yitirmesi…O donemde IPA denince çam çimen kokulu, portakal greyfurt patlaması sunan berrak IPA altın standarttı. Etiket üzerinde West Coast yazmaya bile gerek yoktu. Şimdi ise devir tamamen değişti. Her şey Hazy, her şey meyve suyu, ve West Coast IPA mumla aranır oldu.