BiraSever

View Original

Kriz, zam, vergi derken 2018'in en iyi biralarına bakalım

Her sene bu zamanlarda aynı şekilde giriş yapmaktan sıkıldım, evet 2018 de zor geçti. Yine bir ton zam, yükselen enflasyon…Kimimiz bira almak için indirim kovalarken, bir kısmımız evde kendi birasını yapmaya yöneldi. Neyse ki ev biracılığı konusunda kaynak çok. Onca şeye rağmen ilerleyen bir alan, sektör ve hobi oluyor.

Geçen sene olduğu gibi bu sene de bir sürü yeni bira geldi, bir sürü yeni bira da gitti. Gitmesine en çok üzüldüklerim arasında Stone Brewing’in biraları geliyor maalesef. Şu an içtikleriniz son sevkiyattan kalanlar. Görünüşe göre teneke biralara karşı hala bir direnç ve ön yargı söz konusu. Bir sonraki yazımda bu konuya değinmeyi düşünüyorum.

Yerli, yabancı 2018’de piyasa sunulmuş biraların bazılarını herhangi bir sıra olmadan aklımda kaldığı kadarıyla kısa tadım notlarıyla birlikte aşağıda sıralayacağım.

Shipyard American IPA

İngiliz yorumu katılmış bir Amerikan IPA. Türkiye’deki IPA eksiğini ve açığını çeşitli şekillerle kapamaya çalışan ithalatçıların başında gelen Craft Beer Lab tarafından seçilmiş.

Amerikan IPA olarak geçse de İngiliz IPA türüne daha yakın, oldukça hafif, baharatlı ve düşük acılıkta olan bir bira.

İngiliz Banks's tarafından Amerikalı Shipyard için üretilmiş. %5 alkolüyle damağı çok da yormuyor. Denenmek için alınabilir, ama devamını getirmek ister misiniz bilmiyorum.

Shipyard Rye Pale Ale

İkinci Shipyard birası. Bir IPA ve Bir Pale Ale ile damaklarımızın alıştığı Lager türünden uzaktalar. Ekmek, turunç ve karamel tadı alabildiğiniz malt olarak Çavdar ağrılıklı değişik bir bira. Tarifinde 4 farklı şerbetçiotu, Amarillo, Citra, Cascade ve Summit kullanılmış,ve bu 4 farklı ot karamel ve turunç notalarını desteklemiş. Yine kolay içimli bir bira olmuş. IPA ile Pale Ale arasındaki çizgi git gide kaybolup belirginsizleşirken, bu kadar şerbetçiotu kullanmanın hiç de yardımı dokunmuyor doğrusu.

Crafty Dan 13 Guns

Listedeki 2. IPA.

Kabaca Üretiminde bolca şerbetçiotu kullanılan ale bira türüne IPA diyebiliriz. 13 Guns da bu geleneğe uymuş ve bünyesinde Centennial, Citra, Amarillo, Apollo, Chinook, Kotatu olmak üzere 6 farklı şerbetçiotu var. Bunların bir kısmı kaynamada bir kısmı da soğuk eklenmiş ve karşımıza bu “hoppy” ve karamel renginde bira çıkmış.

İlginçtir pek bahsedilmese de bu bira 2014 yılında World Beer Awards diye geçen Dünya Bira Şampiyonasında “Avrupa’nın en iyi IPA’sı” seçilmiş. Malt tadının acılığı dengelediği ve malt gövdenin daha ön planda olduğu bir Amerikan IPA. %5,5 Alkol oranı ile de bir tane ile durmayacağınızın göstergesi.

Delirium Argentum

Geldik benim en sevdiğim IPA türünden birine: Belgian Style IPA. Amerikan tipi IPA’ya göre karamel ve tatlı malt profilinin baskın olduğu, biraz baharatlı, bazen de Belçika mayasını dibine kadar hissettiren bir tür.

Sağ taraftaki dörtlüden en solda yer alan ve etiketinde kocaman “25” yazan Delirium Argentum Brasserie Huyghe tarafından kuruluşlarının 25. yılını kutlamak için üretilmiş.

Pembe fillerle bezenmiş bardağa döküldüğünde bakır renginde olan, kocaman köpüğünün ardında karamel ve turunç kokuları gizleyen süper bir başka Belçika harikası. Kokusundaki her detayı damağınıza da taşıyan, üzerine karamelli malt tadını ekleyen, çok hafif acı bitişli ve düşük gazlı bir bira. Bunu bir yemekle veya çerezle içmek yerine tek başına içmenizi öneririm gizlediği zengin tatları alabilmeniz adına.

Delirium biralarının tarihi ve üretici hakkında bilgi almak için önceden yazdığım yazıyı okuyabilirsiniz:

http://www.birasever.com/blog/2017/2/5/delirium-tremens-inceleme-tadim

Hobgoblin, KingGoblin ve Gold

Hobgoblin bizim bildiğimiz “Cin”lerin dış kaynak ve hikayelerdeki adı. İngilizce cin yani. Senede 8 milyon litreden fazla bira üreten İngiliz Wychwood Brewery’nin en çok satan serisinin adı aynı zamanda. Türkçe’ye çevirirsek; “Çocukları ve gençleri alkol içmeye özendireceği için üzerindeki cin illüstrasyonunun siyah sticker ile sansürlendiği bira”.

Aslında 2017’nin sonunda geldiler ama geçen sene yazmadığım için bu sene eklemek istedim. Hobgoblin İngiltere’nin en çok satan 5. birası. Bizim Efes veya Tuborg biraları gibi düşünebilirsiniz. Karamela, malt, bitişteki hafif acılık ve %5,2 alkolüyle İngiliz birası severleri bir süre tatmin edebilecek bir bira.

King Goblin %6,6 alkollü Hobgoblin’in daha güçlü ve daha aromatik hali. İngiliz Strong Ale türünde bir bira.

Hobgoblin Gold olanı da serinin en hafifi. %4,5 alkollü, üretiminde buğday maltı kullanılmış, açık renkte, çok hafif turunç kokusu alabileceğiniz, daha çok otsu ve maltın ön planda olduğu bir bira. Serinletir mi? Serinletir. Bir kaç tane içilir mi? Ben içmem, içene de çerez uzatırım.

Erdinger Dunkel

Listenin beni en çok sevindiren birası bu oldu. Buğday biralarını çoğu biradan daha fazla tüketen bu topluluk senelerdir koyu bir buğday birasına hasret büyüdü. Schneider Aventinus tek başına bu boşluğu doldurmaya çalışsa da alkol oranının yüksek olması ve farklı türde bir bira olması (Wheat Doppelbock, yani buğday bazlı bir double bock) sebebiyle farklı kulvarda yer aldı. Neyse ki oldukça geniş hayran kitlesine sahip Erdinger’in koyu versiyonu Erdinger Dunkel geldi de, rahat bir nefes aldık.

Koyu maltların kullanılması biraya koyu rengini verirken, 1989’den beri kullanılan tarif de ruhunu ve karakterini vermiş. Şişeyi açar açmaz karamel, kızarmış ekmeği andıran güzel bir koku her yanı sarıyor. Buğday biralarından alışık olmadığımız kuru meyve kokusu ve tadı da eklenince %5,3 alkollü bir Bavyera festivaline dönüşüyor akşamınız. İyi ki gelmiş. Erdinger Dunkel fiyatı bazı marketlerde ve tekelerde 13-14TL’den başlıyor en son zamlardan sonra.

La Chouffe Biraları

La Chouffe ve üretici Brasserie D’Achouffe ile alakalı detaylı bir yazıyı bir kaç ay önce derlemiştim. Buradan erişebilirsiniz:

http://www.birasever.com/blog/2018/5/2/la-chouffe-belcika-birasi

Cüce efsanesinden nerelere. Bir başka cüceli bira, bir başka sansürlü bira. Çünkü açmayın cüceler. Duvel’e güzel bir alternatif olduğu kanısındayım. Duvel’in alkolü daha az hissettiren versiyonu demek doğru olur. Bir de Houblon Chouffe var, bir başka Belçika tipi IPA. Şerbetçiotları daha yoğun kullanılmış, Normal Chouffe’a göre biraz daha aromatik.

Kadıköy Muhit No.30 Facebook hesabından alıntıdır

Bu arada bu biraların ismi var ama kendilerini bulmak çok da kolay değil. Tek tük belli yerlerde varlar. Olanların üzerinde de kırmızı bir sticker bulunmakta ki cüce sansürlensin. Gençler ve çocuklar alkole özenebilirler çünkü.

Budweiser

Mainstream Lager diye geçen, içimi kolay, gaz oranı yüksek, serinletmek için en iyi alternatiflerden olan ancak pek fazla aroma ve tat sunmayan lager türündeki biralara muhtemelen bu satırları okuyan herkes aşina. Neler bunlar: Beck’s , Miller, Corona, Carlsberg, Efes, Tuborg gibi büyük markaların biraları.

Şimdi kervana bir tane daha eklendi, Budweiser, ya da telif sorunu nedeniyle bazı ülkelerdeki ve bizdeki adıyla Bud. Craft biranın yükselişe geçmesiyle yavaş yavaş pazar ve güç kaybeden Budweiser hala Amerika’da satılan her 2 biradan 1’ni oluşturuyor.

Fiyatlar son zamlardan sonra Ekim 2019 itibariyle perakende 33cl Bud için 8,75TL, 50cl kutu ve şişe Bud için ise 10,5 TL olarak konumlanmış. Bud hikayesi ve üretimiyle alakalı detaylı yazıma aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

http://www.birasever.com/blog/2018/8/3/yeni-bira-alarmi-budweiser-ya-da-avrupada-bud

Sizin bu seneki favoriniz hangi bira oldu?