BiraSever

View Original

Bira cips uyumu ve eşleştirme önerileri

Biri bira cips mi dedi?

Sizi cips ile bira içmekten uzaklaştıramadıysam, bari hangi bira hangi cips ile gider konusunu detaylandırarak yardımcı olmaya çalışayım.

Temelde bütün cipslere hitap eden bir bira tipi var. "One beer to rule them all" diye geçen bu tür tahmin edersiniz ki IPA'dir. Ama biraz daha özelleşmek istiyorsunuz, ve dolabınızda IPA yok acaba neli cips alsam diyenlere gelsin:

Peynirli Cheetos ve Bira

Bu tarz cipsler ağızda eriyen yumuşak bir yapıda oldukları için, damağınızı temizleme görevini şerbetçiotları ve biradaki karbonasyon üstlenir. Buradaki en uygun türler IPA ve Stout tur bana sorarsanız. Her ikisi de ağzınızdaki peynir tozu tadını peynir tadına çevirebiliyor. Amerikan Tipi IPA bulamadığımız için biraz daha turunçlu IPA lere yönelebiliriz. En uygunu Brewdog Punk IPA oluyor bu durumda. Eğer bir stout ile yiyorsanız, bu ikili kavruk tatları ortaya çıkaracak ve peynir tadını ikinci plana atacak. Malttan gelen acılık ağzınızdaki tuzu güzelce temizler bu ikilide.

 

Peynir ve Soğan Aromalı Ruffles ve Çerezza, Lays Fırından Mevsim Yeşillikleri ve Bira

Bu karmaşık ve yoğun cipsin tek ilacı Şerbetçiotu yine maalesef. O sebeple yine IPA diyorum. Çünkü IPA'de kullanılan şerbetçiotlarından gelen çimenimsi bir tat var, ve evet bu tat da cipsteki soğanla IPA'de alttan alta gelen çimenimsi gizli soğanı eşleştiriyor. Tavsiyem yine Brewdog Punk IPA ve Brewdog Hardcore IPA.

IPA bulamadınız veya sevmiyorsanız problem yok, hemen bir pilsner alın. Zaten ülkemizde en iyi bilinen en çok içilen tür. Nötre yakın tat skalasıyla cipsteki soğanların tadını daha da arttırmaz.

Baharatlı Doritos Taco ve Bira

Bu cipste gizli şekilde baharat ve bitki tatları bulunur. O kadar çok baharat var ki zaten içinde, hiç şaşırmadınız siz de. Weihenstephaner, Paulaner, Erdinger ve Schneider Mein Hopfenweisse bu türle en iyi gidecek biralardır. Bu biralardaki karanfil ve muz aromaları cipsteki baharatlarla uyum içinde birleşir. Hem cips hem biralar aynı hafiflikte olduğundan ağır da gelmez. Hefeweizenlerin kabarcıkları da ağzınızı temizler.

Barbekü soslu cipsler ve Bira

Bu cipslerin olayı siz et yemeden size barbekü tadını abanması. İsi veya kömür tadı almadan size pekmez, domates ve baharatı verdikçe veriyor. Bu karışımın üzerine bir porter içmek sosun veremediği kavruk ve acı kontrastı sağlayarak, cipsteki hafif tatlı kısımla birleştirir.

Burada bir başka seçeneğiniz daha var. Şanslıyız ki ülkemize ithal edilen Chimay Red, Westmalle Dubbel, St. Bernardus Prior 8, La Trappe Dubbel gibi biralar bu tarzla iyi bir ikili oluşturuyor. Bu uyumdaki asıl amaç, tatlı ile baharatlı notaları, hem cipsten hem de biradan gelen koyu meyveli aromalarla birleştirip aromayı daha da kuvvetlendirmek.

Lays ve Ruffles Sade Patates Cipsi ve Bira

Yukarıdakilerden yola çıkarak bunda da istisnasız IPA demek gerekecek yine. Bir de ek olarak aroma profilindeki basitlik nedeniyle Hafif bir Pilsner ile içilebilir. Efes Pastörsüz olabilir, ya da bildiğimiz herhangi bir Efes veya sevdiğiniz bir Pilsner. Patates, tuz ve sirke ile yapılan bir cipse daha basit bir yaklaşım gerekiyor haliyle.


Nachos ve Bira

Benim favori ikilim bu. Mısır cipsine bayılıyorum, özellikle baharatsız Taco olanlarına. Ülkemizde maalesef patates cipsi daha çok rağbet gördüğü için Mısır cipsleri çok az. Gelenler de ithal ve oldukça pahalı. 450gr'Lık koca paketi 12-16TL arasında bir fiyata alabilirsiniz gerçi. Tek oturuşta yemeyeceğinizi varsayarsak makul bir fiyata bile gelebiliyor. Neyse konudan uzaklaşmadan bu güzel cipsin yanında ne gider kısmına bakalım.

Sade Nachos ile içecekseniz Sade patates cipsinde ne içmeyi seviyorsanız onu içebilirsiniz. Çok baskın tadı olmayan, ama karbonasyonu ve gazıyla damağınızı temizleyecek bir Pilsner buradaki en büyük yardımcınız olur. Önerim Efes, Tuborg veya sevdiğiniz düşük alkollü bir lager olabilir. Efes Pastörsüz ile fena uyum sağlamıyor, benden söylemesi.

Peynirli, jalapeño ve salsalı sade ve klasik Nacho keyfinize eşlik etmesi en muhtemel adaylar aynı şekilde klasik biralar olsa iyi olur. Klasik bira derken? dediğinizi duyar gibiyim. Kastettiğim olay şu: içimi kolay, çok yüksek alkollü olmayan ve aynı zamanda karmaşık tatlar da içermeyen. Yani düz biralar da denebilir. Burada anahtar kısım karbonasyon yani gazlılık olması. Damağımızı bu şekilde temizleyip cipsin bir sonraki lokmasına hazırlıyor. Acı, tuzlu ve peynirli olan bu cips ile Pale Lagerler, yani Stella Artois, Peroni, Corona, Amstel, Kronenbourg, Heineken ve Kirin Ichiban olabilir. Blonde Ale olarak da Lefffe Blonde'un iyi uyum sağladığı söylenir. Leffe Blonde'daki hafif tatlı ve kavruk aroma peynirle birleşir ve acıyı da bastırır.

Pilsnerler neden önerilmiyor peki? Bitimlerindeki acılık, jalapeño kaynaklı acılığı daha da arttırarak sizi üzebilir diye.

Son olarak da etli veya tavuklu acı nachoslar... Bunlar hem etli hem de acılı, baharatlı oldukları için, bu ateşi dindirecek koyu ve kavrulmuş aromalara ihtiyaç duyarlar. Acısı ne kadar fazlaysa biranın da o kadar düşük alkol ve gövdeli olmasına özen göstermek gerek. Çünkü kavrulmuş maltın getirdiği acılık bir anda acıyı ikiye katlar ve neye uğradığınızı şaşırırsınız.

Burada en uygun seçenek Schwarzbier veya black lager diye bilinen simsiyah biralar oluyor. Peki neden? Kavruk biralar, biberin sekliği, toprağımsı aromaları veya kahve-çikolata karışımı sayesinde etin kattığı tat zenginliğine çok güzel uyum sağlıyor. Bitti mi? Bitmedi. Aynı zamanda tuzla birlikte de çok güzel bir tat kontrastı oluşturuyor.

Peki hangi biralar? Kozel Dark bulabileceğiniz en uygun aday. Türkiye'de koyu lager neredeyse yok. Kozel harici ne bulursanız atlayın üzerine. Ayhan Bey'den gelen yorum üzerine ekleme: Metro Gross Marketlere daha çok çeşit gelmiş. Krombacher ve Köstritzer'i de bu listeye ekleyebilirsiniz. Bunların gövdesi ne kadar yüksekse o kadar yoğun aroma, bir o kadar da güzel kontrast sunacaklardır. Ben henüz denemedim. Deneyenlerin yorumlarını duymaya hazırım :)

Bu sebeple, kavruk dedik, çikolata kahve dedik, porter demeden olmaz. Fuller's Coffee Porter ve Meantime Coffee Porter hala bulunabiliyorken stoklayın bence.

Bu yazıda genel hatlarıyla bira ve cips eşleşmelerine değinmeye çalıştım. Bir sonraki yazımda bira türleri ve yemeklerin detaylarına girip daha spesifik örnekler vermeye çalışacağım.