BiraSever

View Original

UNESCO Kültür mirası listesinin yeni üyesi: Belçika Biraları

"Bira bir kültürdür" cümlesi bir kez daha doğrulandı

UNESCO, yani Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu Belçika biralarını her sene büyüyen "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" listesine eklemiş oldu geçtiğimiz ay.

İlk okuduğumda hangi biralar eklenmiş acaba, ben bu eklenenlerden içtim mi diye sorarken kendi kendime, ne kadar cahil olduğumu da anlamış oldum. Meğer biralar olarak değil, "Bira Kültürü" olarak komple bir gelenek, komple bir anlayış ve yaşam tarzını listeye dahil etmişler. İnsan hayret ediyor. Ben de klasik "Aaaaa ben onu içtim abi, ben de artık mirasın bir parçasıyım sanırım" diye düşünüyordum.

Bu sırada UNESCO Türkiye'nin sayfasına girdim, bizden neler dahilmiş diye bakmaya. Miraslarımıza buradan erişebilirsiniz: http://unesco.org.tr/?page=15:64:1:turkce . Bizde de hafife alınmayacak kültürel miraslar mevcut. Örneğin; Türk Kahvesi ve Geleneği, Mesir Macunu Festivali (evet milletin şemsiyeleri ters çevirip, festival sonrası evde duvarlara irtifa tırmanışı yaptığı festival), Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali (milli içeceğimiz ne kadar ayransa, milli sporumuzun da bir miras olmasına şaşıran yoktur herhalde) ve Karagöz bunlardan birkaçı. Çok dağılmadan Belçika ve biralarına dönüyorum.

Bu kadar biranın olduğu bir ülkeye de bu yakışırdı

UNESCO'nun bu kabulünün arkasındaki ilk sebep senelerden beri süregelen bir bira kültürünün oluşu. Yalnızca içmek değil, üretimden, tekniklere kadar binlerce şey. Bira yapmak ve güzel bir birayı "beğenmek, takdir etmek" Belçika'nın bir parçası. Günlük hayat ve kutlamalarda da bu kendini gösteriyor zaten. Çeşitli yöntemler ile yaklaşık 1500 farklı bira üretiliyor. 80ler'den itibaren butik biranın da yükselişine şahit oluyor Belçika. AYrıca her bölgenin kendine özel ürettiği türlerinin olması bu çeşitliliği daha da arttırıyor. Diğer taraftan Trappistler hayır işleri ve geçimlerini sağlamak amacıyla bira üretimiyle ilgileniyorlar. Bira ile banyolanmış peynirlerin üretiminde de bira kullanılıyor, ve aynı şarap gibi yemeklerden alınan hazzı arttırmak için bira - yemek eşleştirmeleri yapılabiliyor.

Üretici tarafından da sorumlu ve kontrollü şekilde bira içmeyi denetleyen ve düzenleyen kurumlar mevcut. Bununla birlikte Belçika'da üretimi sıkı sıkıya takip eden merkezlerin de giderek yaygınlaştığı biliniyor. Bira üretiminde harcanan suyu daha da azaltıp tasarruf etmek ve geri dönüştürülebilir ambalaja ve şişelemeye geçmek de bira kültürünün bir parçası haline geldi artık. Sosyal çevrelerle ve ev üretimiyle sınırlı kalmayan bira üretimi, birahanelerde brewmasterlar tarafından verilen eğitimler, üniversitelerde konu ile alakalı açılan sınıf ve dersler, kamu ve özel sertifika programları ve bira eğitimleri ile koskoca bir yüzdenin işi gücü bira.

Yukarıda sayılanların hepsinin bu kararda payı var. Kim bilir belki biz de ayranı ya da rakıyı bu tarz bir miras listesine sokabiliriz.